Data beveiliging 1260 450
Zo verhoog je eenvoudig je persoonlijke online veiligheid
De mens zelf is vaak de zwakste schakel

VOORKOM CYBERCRIMINALITEIT

Op beveiligingsgebied richten veel bedrijven zich vaak alleen op hun bedrijfs-ICT. Toch zijn het vooral de eigen medewerkers die de grootste beveiligingsrisico’s veroorzaken. Dat heeft vaak niet te maken met kwade bedoelingen, maar met onwetendheid over mogelijk onveilig handelen. Gelukkig zijn er veel handigheidjes waarmee je je online veiligheid zelf direct kunt verbeteren. Een aantal tips. 

Kies een sterk wachtwoord 

Een klassieker, en nog steeds een van de meest effectieve beveiligingsmethoden. Gebruik een sterk wachtwoord voor de beveiliging van je device en accounts. Een manier om sterke wachtwoorden te maken is door een combinatie van cijfers, speciale tekens en woorden te gebruiken. Hoe langer en moeilijker het wachtwoord, hoe lastiger het te kraken is. Zorg er daarnaast voor dat je dit wachtwoord periodiek verandert, bijvoorbeeld eens per halfjaar. 

Gebruik een screen cover voor je mobiele device 
Werk je vaak mobiel of op openbare plekken? Dan zit je natuurlijk niet te wachten op lieden die meekijken op je laptop of smartphone. Dit soort gedrag kun je makkelijk voorkomen door screen covers te gebruiken. Hiermee wordt het zicht op beeldschermen vanuit bepaalde hoeken geblokkeerd. Een eenvoudige en simpele truc om je gegevens veilig te houden. 

Gebruik alleen betrouwbare USB-sticks 
USB-sticks met malware vormen een groot gevaar voor de dataveiligheid. Koppeling met je device is al genoeg om deze malware te installeren. Na installatie hebben hackers vrij spel om rond te neuzen in je gevoelige bestanden. Gebruik dus nooit zomaar onbekende USB-sticks die je aantreft in openbare ruimtes. Deze tactiek wordt namelijk steeds populairder onder cybercriminelen. 

Wees alert op social engineering 
Social engineering is het verkrijgen van gevoelige informatie door in te spelen op de zwakste schakel binnen computersystemen: de mens. Dit kan op verschillende manieren. De populairste manier is het versturen van nep-e-mails uit naam van bijvoorbeeld banken. Dit wordt ook wel phishing genoemd. Kwaadwillenden doen zich hierbij bijvoorbeeld voor als medewerker. Op die manier proberen ze gevoelige informatie zoals wachtwoorden en financiële gegevens te achterhalen. Ontvang je een dergelijke mail, controleer dan altijd het e-mailadres van de afzender. Vaak kun je hieruit al afleiden of de e-mail legitiem is of niet.

Splinter voice&data helpt u graag met het voorkomen van cybercriminaliteit. Volg onze online trainingen vanaf €9,95 per medewerker per jaar. Kijk hier voor meer informatie.

Splinter staat altijd voor u klaar!

Splinter is een betrouwbare en onafhankelijke partner als het om telecom-en data oplossingen gaat. We denken en werken klantgericht, hierdoor kunnen wij u voorzien van een passend advies. Met een enthousiast team dat constant op zoek is naar mogelijkheden en ontwikkelingen op de Telecommarkt, probeert Splinter dagelijks het verschil te maken.